%0 Journal Article %T مروری بر عوامل پخت تأخیری-گرمایی رزین اپوکسی %J مجله علوم و تکنولوژی پلیمر %I پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران با همکاری انجمن پلیمر ایران %Z 10163255 %A مظفری, سیدمرتضی %A بهشتی, محمدحسین %D 2018 %\ 12/22/2018 %V 31 %N 5 %P 409-426 %! مروری بر عوامل پخت تأخیری-گرمایی رزین اپوکسی %K رزین اپوکسی %K سخت‌کننده %K عامل پخت تأخیری %K کامپوزیت %K گرانروی %R 10.22063/jipst.2019.1610 %X رزین‌های اپوکسی به دلیل خواص فیزیکی و مکانیکی و نیز مقاومت گرمایی، الکتریکی و شیمیایی خوب، به‌طور گسترده در صنایع کامپوزیت، هوافضا، ساختمان، الکترونیک، چسب و پوشش به‌کار گرفته می‌شوند. رزین‌های اپوکسی برای پخت‌ به‌ مواد شیمیایی نیاز دارند که عوامل پخت یا سخت‌کننده نامیده می‌شوند. این مواد، شرایط فراورش و خواص نهایی سامانه رزین را تحت تأثیر قرار می‌دهند. در حالت کلی، عوامل پخت اپوکسی‌ها را می‌توان به دو گروه معمولی (پخت محیطی یا پخت گرمایی) و تأخیری دسته‌بندی کرد. افزودن عوامل پخت معمولی به رزین برای انجام واکنش‌های شبکه‌ای‌شدن حتی در دمای محیط، سبب افزایش تدریجی گرانروی می‌َشود و در نهایت رزین ژل شده و پخت می‌شود. اما، عوامل پخت تأخیری پس از افزوده‌شدن به رزین در دمای محیط واکنشی انجام نمی‌دهند و گرانروی آمیزه تغییر نمی‌کند، بنابراین، برای تهیه سامانه‌های تک‌جزئی رزین اپوکسی استفاده می‌شود. این عوامل پخت در شرایط معمول فعال نیستند و با رزین واکنشی نمی‌دهند. اما، با اعمال محرک خارجی مانند نور و گرما فعال می‌شوند. از آنجا که مهم‌ترین محرک خارجی گرماست، بنابراین عوامل پخت تأخیری از پرکاربردترین و رایج‌ترین عوامل پخت تأخیری-گرمایی هستند. عوامل پخت تأخیری-گرمایی شامل عوامل پخت تأخیری دارای هیدروژن فعال، کاتالیزی و محافظت‌شده با گروه‌های شیمیایی و میکروکپسولی‌‌ها هستند. عوامل پخت محافظت‌شده با گروه‌های شیمیایی عوامل پخت دارای هیدروژن فعال معمولی هستند که با گروه‌های شیمیایی محافظت می‌شوند. انتخاب نوع سامانه تأخیری موضوع مهمی بوده و بر شرایط فراورش و خواص نهایی رزین پخت‌شده بسیار اثرگذار است. در این مقاله آخرین یافته‌ها در این باره مرور شده است. %U http://jips.ippi.ac.ir/article_1610_2ea814a68cdb196a96da027108462162.pdf