TY - JOUR ID - 1680 TI - سنتز، شناسایی و خواص پلی‌آمیدهای آروماتیک نوین جاذب UV JO - مجله علوم و تکنولوژی پلیمر JA - JIPST LA - fa SN - 10163255 AU - بابان‌زاده, سامال AU - مهدی‌پور عطائی, شهرام AD - تهران، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشکده علوم پلیمر، گروه پلی‌یورتان و مواد پیشرفته، صندوق پستی112-14975 Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 4 SP - 327 EP - 337 KW - پلی‌آمید آروماتیک KW - پلیمرشدن ‌تراکمی KW - پایداری گرمایی KW - حل‌پذیری KW - جاذب UV DO - 10.22063/jipst.2019.1680 N2 - فرضیه: پلی‌آمیدهای آروماتیک دسته مهمی از پلیمرهای کارآمد و مقاوم گرمایی به‌شمار می‌آیند. مهم‌ترین مسئله در به‌کارگیری این پلیمرها مشکل‌بودن فراورش است که از دمای ذوب و دمای انتقال شیشه‌ای زیاد و ماهیت حل‌نا‌پذیری آن‌ها در اغلب حلال‌های آلی بی‌پروتون ناشی می‌شود. مشکل اصلی پلیمرهای مقاوم گرمایی، حفظ پایداری گرمایی و هم‌زمان افزایش حل‌پذیری آن‌هاست که با طراحی و سنتز مونومرهای جدید می‌توان بر آن غلبه کرد.روش‌ها: ابتدا، بیس(4-اکسی بنزوﺋیک اسید)-5،1-آنتراکینون (DA1) و بیس(3-اکسی بنزوﺋیک اسید)-5،1-آنتراکینون (DA2) به‌ترتیب از راه واکنش‌های جانشینی هسته‌دوست 4-هیدروکسی بنزوئیک اسید و 3-هیدروکسی بنزوئیک اسید با 5،1- دی‌کلروآنتراکینون سنتز شدند. در مرحله بعد، روش Yamazaki برای سنتز پلی‌آمیدهای نوین از واکنش پلیمرشدن ‌تراکمی دی‌اسیدهای به‌دست‌آمده با دی‌آمین‌های آروماتیک متفاوت از جمله اکسی دی‌آنیلین (ODA)، پارافنیلن دی‌آمین (PPDA)، 6،2-دی‌آمینوپیریدین (DAP)، 5،1-‌دی‌آمینونفتالین (DAN) و دی‌آمینودی‌فنیل متان (DADPM) در مجاورت تری‌فنیل‌فسفیت (TPP) و پیریدین به‌عنوان معرف فعال‌کننده و N-متیل-2-پیرولیدون به‌عنوان حلال به‌کار گرفته شد. یافته‌ها: ساختار مونومرها و پلیمرهای تهیه‌شده با روش‌های مختلف طیف‌نمایی شناسایی شد. خواص فیزیکی و گرمایی پلیمرهای جدید نظیر پایداری و رفتار گرمایی، حل‌پذیری، گرانروی و جذب فرابنفش مطالعه و رابطه ساختار-خواص آن‌ها بررسی شد. پلیمرهای تهیه‌شده در محدوده 370-344 نانومتر جذب UV نشان دادند. واردکردن ترکیب حجیم و آروماتیک آنتراکینونی به زنجیر اصلی پلیمر موجب شد تا در مجموع پلیمرها از پایداری گرمایی زیاد و حل‌پذیری بهبودیافته‌ای در حلال‌های قطبی بی‌پروتون برخوردار باشند. UR - http://jips.ippi.ac.ir/article_1680.html L1 - http://jips.ippi.ac.ir/article_1680_36f4bb5aca1afadf83171065e168c51b.pdf ER -