TY - JOUR ID - 978 TI - اثر اصلاح سطحی با اولئیک اسید بر خواص فیزیکی نانوالیاف سلولوز JO - مجله علوم و تکنولوژی پلیمر JA - JIPST LA - fa SN - 10163255 AU - الماسی, هادی AU - قنبرزاده, بابک AU - دهقان‌نیا, جلال AD - تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، کد پستی ۱۶۴۷۱-۵۱۶۶۶ Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 26 IS - 4 SP - 302 EP - 291 KW - نانوالیاف سلولوز KW - اصلاح سطحی KW - اولئیک اسید KW - ویژگی‌های آبدوستی KW - خواص کاربردی DO - 10.22063/jipst.2013.978 N2 - در این پژوهش، از اولئیک اسید به عنوان ماده‌ای آبگریزکننده برای اصلاح نانوالیاف سلولوز (CNF) استفاده شده است و اثر زمان واکنش و غلظت اسید چرب روی خواص آبدوستی نمونه‌های حاصل و همچنین اثر آن روی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی CNF مطالعه شده است. با افزایش مدت زمان واکنش درجه استخلاف (DS) افزایش یافت، اما ازدیاد غلظت اسید چرب، اثری بر افزایش آبگریزی CNF نداشت. نتایج آزمون طیف‌سنجی زیرقرمز (FTIR) موفقیت واکنش استری‌شدن را تأیید کرد. با افزایش DS زاویه تماس سطح نمونه‌ها با آب افزایش یافت که نشان‌دهنده‌ افزایش آبگریزی CNF اصلاح شده است. نتایج آزمون پراش پرتو X نشان داد، با افزایش DS، درجه بلورینگی و اندازه بلورها کاهش می‌یابد که نشان‌دهنده تخریب ساختار بلوری CNF در اثر واکنش با اولئیک اسید است. اصلاح سطحی CNF، پایداری گرمایی آن را کاهش داد و دمای تجزیه‌ گرمایی را از ۲۹۱ برای سلولوز طبیعی به ۱۹۵ درجه سلسیوس برای CNF دارای بیشترین DS کاهش داد. تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) نشان داد، استری‌شدن با اولئیک اسید، در ساختار رشته‌ای نانوالیاف‌ تغییر قابل توجهی ایجاد نمی‌کند. بنابراین، اصلاح سطحی CNF با اسید چرب هرچند باعث افزایش آبگریزی و امتزاج‌پذیری آن با پلیمرهای غیرقطبی می‌شود، اما، خواص فیزیکوشیمیایی آن را تغییر داده و باعث تضعیف خواص کاربردی آن نیز می‌شود. UR - http://jips.ippi.ac.ir/article_978.html L1 - http://jips.ippi.ac.ir/article_978_c7b72cba332f646f8683892c025b1146.pdf ER -